Heroes of Might and Magic - rozmowy o serii

Tu możecie rozmawiać o wszystkim co związane z grami na PC, konsole oraz ich emulowaniu.
Awatar użytkownika
SebaSan1981
Kontakt:

Heroes of Might and Magic - rozmowy o serii

Post autor: SebaSan1981 »

Tematu o popularnych "hirołsach" jeszcze na naszym forum nie było. Jako że seria ta ma wielu miłośników to topik ten będzie dla nich w sam raz.

HoMM to seria gier taktyczno-strategicznych sięgająca korzeniami początku lat 90-tych.

Obrazek
Heroes of Might and Magic
Gra która rozpoczęła tą wspaniałą serię. W dzisiejszych czasach przezentuje się kiepsko (pod względem A/V) ale ma swój niepowtarzalny urok.

Obrazek
Heroes of Might and Magic II
Druga część została usprawniona, twórcy poprawili grafikę, dodali wiele nowych opcji, unikalnych jednostek oraz ciekawych zamków. Ścieżkę dżwiękową poza melodyjkami midi wzbogacono o utwory operowe.
Obrazek
Heroes of Might and Magic III
Przez wielu graczy uważana za najlepszą cześć serii. Można rzec że jest to HoMMII w wersji DeLuxe, czyli z poprawioną grafiką, zwiększeniem rodzajów jednostek i doskonałym wciągającym gameplayem.
HoMMIII doczekała się też trzech dodatków i modów (rewelacyjny Wake of Gods).

Obrazek
Heroes of Might and Magic IV
Gra mająca swój urok ale spora część graczy uważa że gra straciła klimat poprzedniczki. Z nowych "ulepszeń" wymienić warto widok w rzucie izometrycznym oraz możliwość samodzielnego poruszania się przez oddziały po mapie.

Obrazek
Heroes of Might and Magic V
Opinie na temat tej cześci są mocno podzielone. Wielu graczy uważa za karygodne wprowadzanie świata gry w trójwymiar. Innym podoba się nowa oprawa HoMMV i jej rozbudowanie.

A jak Wy oceniacie gry z tej serii?? Która z nich najbardziej się Wam podoba a która najbardziej zawiodła??
Awatar użytkownika
gogetassj4

Re: Heroes of Might and Magic - rozmowy o serii

Post autor: gogetassj4 »

Grałem tylko w 3 części , ale szczerze podoba mi się 3 część .. Zainspirowała mnie swoim klimatem oprawa graficzna nie ma tutaj nic do gadania . Po prostu wypas
" Życie bierz takim jakim jest ... " ^^
Awatar użytkownika
SebaSan1981
Kontakt:

Post autor: SebaSan1981 »

A moja ulubiona to część druga. Po prostu ją uwielbiam za grafikę, łatwość obsługi i za wspaniałe efekty dźwiękowe wszystkich stworów w grze. Doszło do tego ze sobie specjalną dwupłytową wersję kolekcjonerską HoMM2 w dużym pudełku i grubą książeczką w któej jest zawarta wielka skarbnica wiedzy o grze.
Awatar użytkownika
Km93

Post autor: Km93 »

A dla mnie III, głównie ze względu na klimat. Muzyka w tej części jest po prostu genialna! Ale II też lubię ;)
Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska »

Znowu jestem mało orginalny!I moim zdaniem 3 rządzi (Nie dodałeś 5 i 6,Chociaż te części to już nie to samo)
Moim zdaniem seria heroes to seria utrzymująca przez całego mego life!xd
I - To były dopiero początki!A i tak była (moim zdaniem) bardzo grywalna,Fabuła nie była wielka (Jak i grafika,chociaż wtedy xd)Ale jak się usiadło to siedziało xd
II - Taaa,Nie ma to jak kontynuacja,Lepsza grafa więcej trybów,Pamiętam jak się grało z kolegami.
III - Favorite!Najdłużej w nią grałem (teraz ciągle szukam płyty xd)Miała fajną grafikę,fabułę,bohaterów (Prawie zawsze
chciałem brać elfów,Tylko jednostki mi się tak bardzo nie podobały)Fajne było to że można było tworzyć własne mapy :D
Wtedy się szalało!No dobra nie szalałem ale było fajnie,Fajne były też tryby przez neta i LAN,Gra była cudna (i nadal jest).
V - Trochę straciła uroku ale pięknie było zagrać w HOMAM (xd) w 3D,Dodali też wiele fajnych pomysłów jak np:Jak nieumarłymi się wygrało bitwę to paru wrogów się (chyba)zamieniało w zombie albo szkielety i dołączali do nas.Nie wiem
czy tak było w wcześniejszych ale ok!xd
Dalej nie ocenie :P (Aż piękne że taka seria powstała czerpiąc pomysł z jednej gry KING'S BOUNTY)
I like Apples Ѽ
Awatar użytkownika
Km93

Post autor: Km93 »

Każda część jest dobra! Ostatnio przeszedłem kampanię Archibalda w H2 :) Polecam!
Awatar użytkownika
Jedah

Post autor: Jedah »

3 bez dwóch zdań najlepsza. Druga część też bardzo mi się podobała. Jedynka też jest dobra choć nie podoba mi się np. że obrońcy nie ma mostu zwodzonego i jednostki chodzące nie mogą z niego wyjść. W IV części przedobrzyli. Angażowanie bohatera w walkę było nie potrzebnym krokiem (zwłaszcza że mógł się stać tka potężny że jednym ciosem miecza wybijał całe legiony). Piąta cześć to już powrót na właściwe tory ale i tak nie ma klimatu pierwszych 3 części. Szósta część to już jakiś żart. Posiadam też dostęp do bety Might and Magic Heroes Online ale jest cholernie nudna.
ODPOWIEDZ