Wasz Top 5 ulubionych gier

Tu możecie rozmawiać o wszystkim co związane z grami na PC, konsole oraz ich emulowaniu.
Awatar użytkownika
SebaSan1981
Kontakt:

Wasz Top 5 ulubionych gier

Post autor: SebaSan1981 »

W temaciku tym niech każdy poda pięć swoich ulubionych gier (najlepiej ze screenshotami (linki w kwadratowym nawiasie z IMG by je wyświetlało bezpośrednio na forum bez klikania w link) i uzasadnieniem dlazego akurat te a nie inne gry :)

Może ja zacznę od swojego Top5 wszystkich ulubionych gier na wszystkie konsole:

1. Heroes of Might and Magic II + Price of Loyalty (PC)
Zdecydowany nr 1 na mojej liście. Najbardziej ulubiona z ulubionych, zauroczyła mnie od pierwszego wejrzenia i ta magia działa do dziś. Klimat, potwory, grafika i świetne odgłosy stworów - to mi się w HoMM 2 podoba najbardziej.

Obrazek

2. Chrono Trigger (Snes)
Wyjątkowa pod każdym względem gra jRPG o podróży w czasie i przygodach dzielnej paczki przyjaciół. Gra, dzięki której poznałem i polubilem gry rpg.

Obrazek

3. Fantastic Adventures of Dizzy (Pegasus)
Przygodówka z dzielnym jajem jako głównym bohaterem była jedną z pierwszych gier na pegasusa w jakie grałem. Zachwyciła mnie ogromem świata do zwiedzenia, grafiką i bajkowym klimatem. Do dziś zdarza mi się że odpalam na konsoli tą gierkę i przechodzę ją do samego końca.

Obrazek

4. Castlevania Symphony of the Night (PSX)
Zamek Drakuli, tajemnicze lochy, jaskinie, sale rycerskie, katakumby zlewające się w jeden olbrzymi labirynt niesamowicie klimatycznych lokacji i główny bohater walczący ze złem - oto cechy jednej z najlepszych Castlevanii jakie pojawiły się na konsolach. Gra będąca połączeniem gry rpg i platformówki była i jest nadal na maksa wciągająca i niesamowicie grywalna. Mój ulubiony tytuł na pierwsze Playstation!!

Obrazek

5. Fallout 2 (PC)
Postapokaliptyczne rpg z wielkim światem do odwiedzenia, przerażającymi potworami, zniszczonymi miastami, korupcją, gangsterami zaawansowanymi laboratoriami i zabójczymi pustkowiami. Rewelacyjna gra, w której można być mądrym lub głupim, dobrym lub złym. Gra w której tylko od gracza zależy styl i sposób w jaki ją ukończy. Uwielbiam ją za mechanikę gry, rozwijanie umiejętności bohatera oraz za niesamowity "brudny" klimat świata próbujacego się odrodzić po nuklearnej zagładzie...

Obrazek
Awatar użytkownika
Rob3rt
Administrator

Re: Wasz Top 5 ulubionych gier

Post autor: Rob3rt »

Stworzyć własny TOP 5 to prawdziwy orzech do zgryzienia... ulubionych gier jest mnóstwo, a wybrać z tego 5 najlepszych? Spróbuję :)

Numer 1 - Tomb Raider III: the Adventure of Lara Croft (PC)
Oto mój zdecydowany numer 1, gra w którą grałem najczęściej i najwięcej razy, kończywszy ją nawet trzykrotnie w ciągu jednego roku! Jestem oddanym fanem serii, ale to właśnie "trójka" ma dla mnie niepowtarzalny, najlepszy i zróżnicowany klimat, lokacje na wyspach Pacyfiku i na Antakrydzie mógł bym przechodzić bez końca :)
Obrazek

Numer 2 - the Legend of Zelda: Ocarina of Time (Nintendo 3DS)
To była moja pierwsza gra na 3DS'a, nie ukrywam - kupiłem niemal w ciemno, kiedyś zdarzało mi się grać w Zeldę na emulatorze, ale jakoś bez wczucia w klimat, więc kiedy nadarzyła się okazja dałem jej drugą szansę i... udało się! Przygoda Linka oczarowała mnie tak szybko jak żadna inna! W przeciągu kilku tygodni stałem się fanem serii! A samą Ocarinę of Time ukończyłem w kilkanaście dni! Mimo, że to "tylko" przeniesienie starej gry na nową konsolę, nie mogę wyjść z podziwu, że Nintendo 15 lat temu stworzyło tak wielką i rozbudowaną grę...
Obrazek

Numer 3 - Diablo (PC)
Być może "dwójka" była popularniejsza, ja jednak ubóstwiałem część pierwszą. Jednak niezapomniane wrażenia dawała mi właśnie "jedynka", ta miała niepowtarzalny klimat, który jej kontynuacja traciła już w drugim akcie. Tutaj zejście na niższe powodowało szybsze bicie serca, nowe potwory były coraz trudniejsze, ale nie co raz bardziej irytujące. Diablo ukończyłem wszystkimi klasami.
Obrazek

Numer 4 - Need for Speed: Most Wanted (PC)
Nr. 1 wśród ścigałek. Ukochany NFS :) Dlaczego? Za świetny arcadowy model jazdy, za występujące w nim auta, za grafikę w której wykorzystano świetne filtry - wszystko dookoła ma odcień brązowego, żółtego, złotego... rewelacyjny klimat jesieni :) do tego pościgi, bullet-time, dobry soundtrack i soczysty ryk aut. Do gry wracam bardzo często nawet tylko po to, by powściekać się w trybie "free ride".
Obrazek

Numer 5 - Kunio Kun No Nekketsu Soccer League (FamiCom)
Chyba nikomu nie muszę przedstawiać tej gry :) Dla mnie to najlepsza gra na FamiCom'a, która wykorzystuje konsolę w 100%.
Obrazek
Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska »

Ach jak trudno wybrać :<
1.Warcraft III
Moja ulubiona strategia!Jak się szalało,czasem się bawiłem czasem normalnie grałem,czasem na chackach ale i tak była zabawa!Jak sobie przypomnę czasy to aż znowu chce grać,zwłaszcza z Polskim dubbingiem i napisami(Piękno :D),Wszystko
moim zdaniem było piękne bohaterowie,itemy ogólnie nie było niczego co by mnie wkurzało (Oprócz tego że bez dodatku
nie można było nawiązywać sojuszy podczas gry i tp)Ale ok,No i jeszcze piękno tworzenia map i mapy robione jako mini-gry xd Jeszcze mody i tp,jest tyle do wymieniania,O wymieniłem prawie wszystko xd (Seria warcraft jest piękna,A fabułę jeszcze wiele razy będę wychwalał)
Obrazek

2.Mortal kombat deception
Piękno w pięknie,krew,flaki piękne jest to że nie liczyła się tylko dobra walka ale i strategia zależna od mapy i tp,Fajne
były też dodatkowe tryby jak np:Puzzle który były podróbką tetrisa (dokładniej podróbką podróbki tetrisa czyli Street fighter puzzle,Chess combat czyli piękne szachy xd i conquest,Piękna fabuła i tp :D (Dobry był zwłaszcza na nGC bo dobry pad :D,I dodali więcej postaci niż na PS2 hmm...chyba xd)
Obrazek

3.Minecraft
Ta nowość...Chociaż teraz to gram jedynie na muli i jak są update,Ale ok minecraft to jedyna gra która dała mi taki
piękny świat gram ze 2 lata od kąt jest 1.3 jakoś tak,Nie chce się rozpisywać jeśli chodzi o minecraft'a bo teraz
to prawie wszędzie o tym piszą.
Obrazek

4.Heroes might and magic III
Piękno samo w sobie już pisałem w innym temacie,A obrazka nie dam bo też sa w innym temacie xd

5.(Trudno wybrać ale wybieram...)Lego star wars
Tak piękna gra,Gram od dawna przelazłem parę razy a i tak jest piękna wgl lubię serie lego grałem w Lego star wars 1 i 2(przelazłem całe tylko nie kupiłem trzech ostatnich duchów...) na PC complete sega na WII,Lego batman jones na na pc (przelazłem całe)I grałem trochę u znajomego Lego star wars III na Playstation 3.Polecam prawie wszystkie gry z seri lego humor i jak się gra we dwóch to jest wiele zabawy xd
Obrazek
I like Apples Ѽ
Awatar użytkownika
Andrzej560
Moderator
Kontakt:

Post autor: Andrzej560 »

Uważam, że wszelkie rankingi i tym podobne topy są bezsensowne i niepotrzebne, dlatego ja podam 5 pozycji, które zrobiły na mnie wrażenie (kolejność nieważna)

1. Viewtiful Joe (GC) - gra, na którą smak miałem oglądając jako dzieciak program Gamebox na TVP1. Genialna bijatyka, sporo nawiązań do filmów, niesamowity klimat, innowacyjne rozwiązania takie jak spowalnianie czy zoomowanie. Gra jest trudna (w końcu wydana przez Capcom) ale to nie zniechęca, wręcz zachęca do dalszego próbowania i doskonalenia swych umiejętności.

Obrazek

2. Metal Slug 3 (Neo-Geo) - dopracowana w każdym szczególe gra, w którą chciałbym zagrać na automacie. Możliwy tryb dla dwóch graczy co jeszcze bardziej potęguje zabawę. Sporo alternatywnych dróg, humor, chaos, ciekawe rozwiązania, bronie, pojazdy, postaci... tu trzeba zagrać :) Pamiętam jak pod koniec podstawówki odkryłem MS i każda lekcja informatyki właśnie przy nich mijała. Kilkakrotnie byłem już wyrzucany z sali za grę długo po dzwonku ;)

Obrazek

3. Drill Dozer (GBA) - raczej mniej znana gra na Advance. Charakteryzował ją specyficzny nośnik - kartridż z opcją wibracji. W grze sterujemy dziewczyną w pojeździe wyposażonym w wiertła (raczej laską jej nazwać nie można :/).
Świetny soundtrack, dużo plansz na których trzeba wykazać się zręcznością (i to niezłą). Chyba znowu sobie zagram :D

Obrazek

4. Apidya (A500) - świetny shooter na Amige 500. W grze wcielamy się w postać osy. Co ciekawe gra może się wydawać ma kolorowe i 'słodkie' otoczenie, ale w niektórych momentach przyjdzie nam oderwać głowę żukowi czy też walczyć z flakami od szczura. Gra jest dość trudna, wszelkie skucie wiąże się z utratą power-upów co czyni grę prawie niemożliwą do ukończenia. Ja jej nigdy nie ukończyłem na Amidze z powodu braku drugiej dyskietki :) Udało się dopiero na emulatorze. Świetny soundtrack.

Obrazek

5. Tetris (Gameboy) - bo tak, bo wciąga :)

Obrazek
ODPOWIEDZ