Kunio-kun no Nekketsu Snowboard

Chcesz tworzyć gry? A może już tworzysz? Poszukujesz pomocy? Współpracownika? To miejsce jest specjalnie dla Ciebie!

Jaką muzykę chciał byś w grze?

Składankę z oryginalnych utworów z całej serii
9
39%
Nową muzykę zrobioną przez km93
0
Brak głosów
Pół na pół
5
22%
Większość oryginalnych z serii, symbolicznie od km93
6
26%
Większość km93, symbolicznie oryginalne z serii
3
13%

Liczba głosów: 23

Awatar użytkownika
PiroBojd

Re: Kunio-kun no Nekketsu Snowboard

Post autor: PiroBojd »

Potrzebujemy waszej kreatywności, bo dotychczasowa forma rozgrywki była nudnawa (poruszanie się, skok, i uderzanie pięścią) to trochę ubogo porównując do jakiejkolwiek gry Technosa.Może interakcje z otoczeniem? (kosz) Losowe zdarzenia typu deszcz, wiatr(goal3), zamiec sniezna?
Awatar użytkownika
Km93

Post autor: Km93 »

Ciekawe, ciekawe :)

Dawać więcej pomysłów ;)
Awatar użytkownika
Rob3rt
Administrator

Post autor: Rob3rt »

Z tego co pamiętam, to Kuba zanim zabrał się za Snowboard pytał o pomysły na grę prostą - i po wybraniu SB, takie założenia od początku miała nasza produkcja. Czy ja wiem czy to było by nudne? Kwestia tego jak wiele pomysłów trafiło by na końcowy produkt, a od zawsze myślałem o tym, by po wydaniu pierwszej wersji nie porzucać projektu tylko go rozwijać.

Kilka drużyn, kilka stoków, losowe "przeszkadzajki" na planszy, specjalne ciosy... czego chcieć więcej? Rozgrywka, pomijając brak stylów, w założeniach przecież przypomina "Nekketsu Kakuto Densetsu".

Losowe warunki pogodowe? Jestem za! Padający śnieg, wiejący wiatr...

Chwile myśląc można by urozmaicić rozgrywkę ciekawymi zdarzeniami losowymi:
- lawina - pojawiające się kule śnieżne od lewej strony ekranu, działały by na podobnej zasadzie co ściany z prądem w NKD.
- przypadkowe postacie zjeżdżające na sankach, można by było ich wyprzedzać, bądź oni nas :)
- zapadający się śnieg - efekt podobny do lawiny, tyle zaczęła by nas "gonić" przepaść.
Awatar użytkownika
PiroBojd

Rob3rt pisze:Z tego co pamiętam, to Kuba zanim zabrał się za Snowboard pytał o pomysły na grę prostą - i po wybraniu SB, takie założenia od początku miała nasza produkcja.
Kuba powiedział, że nauczył się wielu rzeczy na studiach a wcześniej był samoukiem, można więc stwierdzić że bardzo prosta gra to chyba nie to czego szukamy. Z drugiej strony nie chcę się za niego wypowiadać, nie jestem jego prawnikiem, poczekajmy aż odpowie :)

Co do lawiny, mogłaby ona wyglądać tak, że pojawia się od lewej strony ekranu i zajmuje powiedzmy 1/3 planszy, tym samym ograniczając "powierzchnie" na której gramy - a temu kto wejdzie w lawinę zostanie odebrana odpowiednia ilość pktów życia tak jak w NKD pole elektryczne. (O to Ci Robercie chodziło?)

Zamieć mogłaby pojawiać się od prawej strony ekranu, przez co postacie jechały by "pod wiatr" co
spowalniało by zawodników. Albo od lewej, co z kolei by nas przyśpieszało, tylko nie wiem jaki miałby być z tego profit:P
<run>
Awatar użytkownika
Rob3rt
Administrator

Dokładnie o to mi chodziło :)

Zamieć od lewej strony popychała by postacie w prawą stronę, co utrudniało by poruszanie się po ekranie. I tyle :)
Awatar użytkownika
PiroBojd

Czemu tak mało ludzi udziela się w tym temacie? <nienienie>
Awatar użytkownika
Km93

Świetne pomysły :) Rob3rt - więc coś będzie przerysowane? Czy grafiki zostają? :)
Myślę, żeby to była w miarę prosta gra, ale z ciekawymi urozmaiceniami :)
Po prostu nie chciałbym, by była to kolejna produkcja 'na 5min' <palacz>
Awatar użytkownika
Rob3rt
Administrator

Chcesz to możemy przerysować wszystko :) ale to się zejdzie... Zaczęli byśmy sporo rzeczy od nowa i nie kalkować tak jak do tej pory - faktycznie, postacie bardzo mało się różnią od siebie, w zasadzie z obecnych teamów zostawił bym tylko Nekketsu i Hokeistów :P

Kod będziesz pisał od nowa czy przerabiał obecny? Bo nie powiem, wolał bym wszystko od nowa małymi kroczkami robić: czyli na początek zrobić jeden porządny stok i 2 drużyny (i chciał bym wreszcie ujrzeć gotowe menu ;) ), jak zrobimy pierwszy etap w 100% będziemy się zabierać za kolejne rzeczy.

Ze spritów zostawił bym tylko te podstawowe ruchy, resztę bym zrobił od nowa.

Specjale nie ograniczy bym do tak prostych jak teraz. I myślę, że dobrym pomysłem, było by aktywacja taka jak w hokeju - przytrzymać przycisk przez 2-3 sekundy. Na dwa przyciski - dwa specjale, jeden do ciosu w przód, drugi w tył.
Awatar użytkownika
Km93

Tak, kod będę pisał od nowa :)

Co do specjali... może i to dobre rozwiązanie, ale z drugiej strony można by było sprawnie uciekać i ciągle go używać.

Ja myślałem o czymś bonusowym - np. za każde uderzenie dodaje się jakiś licznik i dzięki temu można dopiero użyć specjala, bądź jest silniejszy. Albo specjali można by było używać tylko w niektórych momentach gry i w odpowiednim momencie by trzeba było wykonać jakąś kombinację czy coś.

Szkoda, że tak mało ludzi się wypowiada. Jak na razie nad projektem pracują 3-4 osoby...
Awatar użytkownika
Shin

Post autor: Shin »

Wstęp --- to były moje przemyślenia na temat wstępu/intra do gry.

10. 26 - Kunio obchodzi urodziny , świętuje razem ze znajomymi z klasy*/ sam*
(czas drugiego semestru w Japońskich szkołach jest od września do grudnia więc można zadecydować )

(jeśli świętuje w domu)*
1*--- w pewnym momencie słychać dzwonek do drzwi*
otwiera je ale nikogo nie zastaje, tylko małą paczkę przed drzwiami

(jeśli świętuje w szkole)*
2*--- po zakończeniu szkolnego dnia, w szafce na buty* znajduje mały liścik/paczkę

podjarany tym ze być może jest to liścik miłosny, otwiera.
W środku znajduje bilet na Hokkaido/ulotkę na wielki turniej Snowboard i życzenia

1*---2*---w tym samym momencie podchodzi Riki ..chcąc złożyć życzenia "największemu" rywalowi :P
Kunio chce ukryć ulotkę przed Rikim
Niestety ciekawski Riki wyrywa mu ulotkę
Riki po przeczytaniu sugeruje mu ze jedzie z nim. Kunio, nie chce się zgodzić..
więc Riki stwierdza ze w takim razie Kunio nie weźmie udziału w turnieju,
ponieważ drobnym drukiem jest napisane że to mistrzostwa Teamowe
*(przysłuchujący się temu Sonokawa stwierdza że ON może być w Teamie z Kuniem
szybkim i zdecydowanym ruchem, Kunio stwierdza że już ma Team z Rikim)
Kunio stwierdza ze nie ma innego wyjścia jak iść i potrenować przed turniejem

(pachniało by to trochę jak KD, włącznie z intrem :P)

Oczywiście dialogi mogą być dłuższe, to też trzeba obgadać.
Kobushide kattaru jingimo aruka...
ODPOWIEDZ