Kunio-kun no Nekketsu Snowboard
Re: Kunio-kun no Nekketsu Snowboard
Potrzebujemy waszej kreatywności, bo dotychczasowa forma rozgrywki była nudnawa (poruszanie się, skok, i uderzanie pięścią) to trochę ubogo porównując do jakiejkolwiek gry Technosa.Może interakcje z otoczeniem? (kosz) Losowe zdarzenia typu deszcz, wiatr(goal3), zamiec sniezna?
Ciekawe, ciekawe
Dawać więcej pomysłów
Dawać więcej pomysłów
Z tego co pamiętam, to Kuba zanim zabrał się za Snowboard pytał o pomysły na grę prostą - i po wybraniu SB, takie założenia od początku miała nasza produkcja. Czy ja wiem czy to było by nudne? Kwestia tego jak wiele pomysłów trafiło by na końcowy produkt, a od zawsze myślałem o tym, by po wydaniu pierwszej wersji nie porzucać projektu tylko go rozwijać.
Kilka drużyn, kilka stoków, losowe "przeszkadzajki" na planszy, specjalne ciosy... czego chcieć więcej? Rozgrywka, pomijając brak stylów, w założeniach przecież przypomina "Nekketsu Kakuto Densetsu".
Losowe warunki pogodowe? Jestem za! Padający śnieg, wiejący wiatr...
Chwile myśląc można by urozmaicić rozgrywkę ciekawymi zdarzeniami losowymi:
- lawina - pojawiające się kule śnieżne od lewej strony ekranu, działały by na podobnej zasadzie co ściany z prądem w NKD.
- przypadkowe postacie zjeżdżające na sankach, można by było ich wyprzedzać, bądź oni nas
- zapadający się śnieg - efekt podobny do lawiny, tyle zaczęła by nas "gonić" przepaść.
Kilka drużyn, kilka stoków, losowe "przeszkadzajki" na planszy, specjalne ciosy... czego chcieć więcej? Rozgrywka, pomijając brak stylów, w założeniach przecież przypomina "Nekketsu Kakuto Densetsu".
Losowe warunki pogodowe? Jestem za! Padający śnieg, wiejący wiatr...
Chwile myśląc można by urozmaicić rozgrywkę ciekawymi zdarzeniami losowymi:
- lawina - pojawiające się kule śnieżne od lewej strony ekranu, działały by na podobnej zasadzie co ściany z prądem w NKD.
- przypadkowe postacie zjeżdżające na sankach, można by było ich wyprzedzać, bądź oni nas
- zapadający się śnieg - efekt podobny do lawiny, tyle zaczęła by nas "gonić" przepaść.
Kuba powiedział, że nauczył się wielu rzeczy na studiach a wcześniej był samoukiem, można więc stwierdzić że bardzo prosta gra to chyba nie to czego szukamy. Z drugiej strony nie chcę się za niego wypowiadać, nie jestem jego prawnikiem, poczekajmy aż odpowieRob3rt pisze:Z tego co pamiętam, to Kuba zanim zabrał się za Snowboard pytał o pomysły na grę prostą - i po wybraniu SB, takie założenia od początku miała nasza produkcja.
Co do lawiny, mogłaby ona wyglądać tak, że pojawia się od lewej strony ekranu i zajmuje powiedzmy 1/3 planszy, tym samym ograniczając "powierzchnie" na której gramy - a temu kto wejdzie w lawinę zostanie odebrana odpowiednia ilość pktów życia tak jak w NKD pole elektryczne. (O to Ci Robercie chodziło?)
Zamieć mogłaby pojawiać się od prawej strony ekranu, przez co postacie jechały by "pod wiatr" co
spowalniało by zawodników. Albo od lewej, co z kolei by nas przyśpieszało, tylko nie wiem jaki miałby być z tego profit:P
Dokładnie o to mi chodziło 
Zamieć od lewej strony popychała by postacie w prawą stronę, co utrudniało by poruszanie się po ekranie. I tyle
Zamieć od lewej strony popychała by postacie w prawą stronę, co utrudniało by poruszanie się po ekranie. I tyle
Czemu tak mało ludzi udziela się w tym temacie? 
Świetne pomysły
Rob3rt - więc coś będzie przerysowane? Czy grafiki zostają? 
Myślę, żeby to była w miarę prosta gra, ale z ciekawymi urozmaiceniami
Po prostu nie chciałbym, by była to kolejna produkcja 'na 5min'
Myślę, żeby to była w miarę prosta gra, ale z ciekawymi urozmaiceniami
Po prostu nie chciałbym, by była to kolejna produkcja 'na 5min'
Chcesz to możemy przerysować wszystko
ale to się zejdzie... Zaczęli byśmy sporo rzeczy od nowa i nie kalkować tak jak do tej pory - faktycznie, postacie bardzo mało się różnią od siebie, w zasadzie z obecnych teamów zostawił bym tylko Nekketsu i Hokeistów 
Kod będziesz pisał od nowa czy przerabiał obecny? Bo nie powiem, wolał bym wszystko od nowa małymi kroczkami robić: czyli na początek zrobić jeden porządny stok i 2 drużyny (i chciał bym wreszcie ujrzeć gotowe menu
), jak zrobimy pierwszy etap w 100% będziemy się zabierać za kolejne rzeczy.
Ze spritów zostawił bym tylko te podstawowe ruchy, resztę bym zrobił od nowa.
Specjale nie ograniczy bym do tak prostych jak teraz. I myślę, że dobrym pomysłem, było by aktywacja taka jak w hokeju - przytrzymać przycisk przez 2-3 sekundy. Na dwa przyciski - dwa specjale, jeden do ciosu w przód, drugi w tył.
Kod będziesz pisał od nowa czy przerabiał obecny? Bo nie powiem, wolał bym wszystko od nowa małymi kroczkami robić: czyli na początek zrobić jeden porządny stok i 2 drużyny (i chciał bym wreszcie ujrzeć gotowe menu
Ze spritów zostawił bym tylko te podstawowe ruchy, resztę bym zrobił od nowa.
Specjale nie ograniczy bym do tak prostych jak teraz. I myślę, że dobrym pomysłem, było by aktywacja taka jak w hokeju - przytrzymać przycisk przez 2-3 sekundy. Na dwa przyciski - dwa specjale, jeden do ciosu w przód, drugi w tył.
Tak, kod będę pisał od nowa
Co do specjali... może i to dobre rozwiązanie, ale z drugiej strony można by było sprawnie uciekać i ciągle go używać.
Ja myślałem o czymś bonusowym - np. za każde uderzenie dodaje się jakiś licznik i dzięki temu można dopiero użyć specjala, bądź jest silniejszy. Albo specjali można by było używać tylko w niektórych momentach gry i w odpowiednim momencie by trzeba było wykonać jakąś kombinację czy coś.
Szkoda, że tak mało ludzi się wypowiada. Jak na razie nad projektem pracują 3-4 osoby...
Co do specjali... może i to dobre rozwiązanie, ale z drugiej strony można by było sprawnie uciekać i ciągle go używać.
Ja myślałem o czymś bonusowym - np. za każde uderzenie dodaje się jakiś licznik i dzięki temu można dopiero użyć specjala, bądź jest silniejszy. Albo specjali można by było używać tylko w niektórych momentach gry i w odpowiednim momencie by trzeba było wykonać jakąś kombinację czy coś.
Szkoda, że tak mało ludzi się wypowiada. Jak na razie nad projektem pracują 3-4 osoby...
Wstęp --- to były moje przemyślenia na temat wstępu/intra do gry.
10. 26 - Kunio obchodzi urodziny , świętuje razem ze znajomymi z klasy*/ sam*
(czas drugiego semestru w Japońskich szkołach jest od września do grudnia więc można zadecydować )
(jeśli świętuje w domu)*
1*--- w pewnym momencie słychać dzwonek do drzwi*
otwiera je ale nikogo nie zastaje, tylko małą paczkę przed drzwiami
(jeśli świętuje w szkole)*
2*--- po zakończeniu szkolnego dnia, w szafce na buty* znajduje mały liścik/paczkę
podjarany tym ze być może jest to liścik miłosny, otwiera.
W środku znajduje bilet na Hokkaido/ulotkę na wielki turniej Snowboard i życzenia
1*---2*---w tym samym momencie podchodzi Riki ..chcąc złożyć życzenia "największemu" rywalowi
Kunio chce ukryć ulotkę przed Rikim
Niestety ciekawski Riki wyrywa mu ulotkę
Riki po przeczytaniu sugeruje mu ze jedzie z nim. Kunio, nie chce się zgodzić..
więc Riki stwierdza ze w takim razie Kunio nie weźmie udziału w turnieju,
ponieważ drobnym drukiem jest napisane że to mistrzostwa Teamowe
*(przysłuchujący się temu Sonokawa stwierdza że ON może być w Teamie z Kuniem
szybkim i zdecydowanym ruchem, Kunio stwierdza że już ma Team z Rikim)
Kunio stwierdza ze nie ma innego wyjścia jak iść i potrenować przed turniejem
(pachniało by to trochę jak KD, włącznie z intrem
)
Oczywiście dialogi mogą być dłuższe, to też trzeba obgadać.
10. 26 - Kunio obchodzi urodziny , świętuje razem ze znajomymi z klasy*/ sam*
(czas drugiego semestru w Japońskich szkołach jest od września do grudnia więc można zadecydować )
(jeśli świętuje w domu)*
1*--- w pewnym momencie słychać dzwonek do drzwi*
otwiera je ale nikogo nie zastaje, tylko małą paczkę przed drzwiami
(jeśli świętuje w szkole)*
2*--- po zakończeniu szkolnego dnia, w szafce na buty* znajduje mały liścik/paczkę
podjarany tym ze być może jest to liścik miłosny, otwiera.
W środku znajduje bilet na Hokkaido/ulotkę na wielki turniej Snowboard i życzenia
1*---2*---w tym samym momencie podchodzi Riki ..chcąc złożyć życzenia "największemu" rywalowi
Kunio chce ukryć ulotkę przed Rikim
Niestety ciekawski Riki wyrywa mu ulotkę
Riki po przeczytaniu sugeruje mu ze jedzie z nim. Kunio, nie chce się zgodzić..
więc Riki stwierdza ze w takim razie Kunio nie weźmie udziału w turnieju,
ponieważ drobnym drukiem jest napisane że to mistrzostwa Teamowe
*(przysłuchujący się temu Sonokawa stwierdza że ON może być w Teamie z Kuniem
szybkim i zdecydowanym ruchem, Kunio stwierdza że już ma Team z Rikim)
Kunio stwierdza ze nie ma innego wyjścia jak iść i potrenować przed turniejem
(pachniało by to trochę jak KD, włącznie z intrem
Oczywiście dialogi mogą być dłuższe, to też trzeba obgadać.
Kobushide kattaru jingimo aruka...