RCR2 (?)
RCR2 (?)
Kiedyś tworzyłem z bojdą remake RCR. Bojda wysyłał mi grafiki, ja pisałem silnik. W sumie to dużo nie zrobiliśmy. Zamieszczam to, co udało nam się zrobić.
http://www.speedyshare.com/file/XMMjJ/RCR.rar (DirectX wymagany).
Przyciski:
• strzałki - ruch,
• shift - A,
• ctrl - B.
Aby wykonać skok naciskamy równocześnie A i B.
Jest to tylko silnik, więc można również włączyć techniki, które do tej pory zrobiłem.
Z - uaktywnienie szybkich rąk,
X - uaktywnienie szybkich nóg,
C - roll (po upadku należy wcisnąć A),
V - mocna ręka (wyklucza się z szybką).
A teraz moje pytanie - warto dalej robić tę grę? Czy może zabrać się za coś innego? Co Wy sądzicie?
http://www.speedyshare.com/file/XMMjJ/RCR.rar (DirectX wymagany).
Przyciski:
• strzałki - ruch,
• shift - A,
• ctrl - B.
Aby wykonać skok naciskamy równocześnie A i B.
Jest to tylko silnik, więc można również włączyć techniki, które do tej pory zrobiłem.
Z - uaktywnienie szybkich rąk,
X - uaktywnienie szybkich nóg,
C - roll (po upadku należy wcisnąć A),
V - mocna ręka (wyklucza się z szybką).
A teraz moje pytanie - warto dalej robić tę grę? Czy może zabrać się za coś innego? Co Wy sądzicie?
- Andrzej560
- Moderator
- Kontakt:
Re: RCR2 (?)
Czy warto robić - to trudne pytanie, musiałbyś dodać na tyle innowacyjności, aby wyróżniała się od zwykłego RCR. Jednakże miło byłoby przerobić to co masz na jakąś minigierke 
W tym silniku widać już innowacyjność - w RCR nie było nierównych terenów. Tylko prosta powierzchnia + płoty.
Sądzę, że tworzenie remaku to zbyt duży projekt jak na początek.
Lepiej zacząć od czegoś mniejszego jak napisał Andrzej, przynajmniej jest większa szansa na ukończenie gry.
Lepiej zacząć od czegoś mniejszego jak napisał Andrzej, przynajmniej jest większa szansa na ukończenie gry.
Małe projekty mam za sobą - w tworzeniu gier mam już doświadczenie i właśnie chciałem zabrać się za coś porządnego. Zastanawiam się tylko, czy RCR jest dobrym pomysłem.
Czy opłaca się robić dalej? No pewnie! O ile czujesz się na siłach by zrobić porywające plansze, jakiś drobny wątek fabularny, inteligentnych przeciwników i możliwości rozwoju postaci - w końcu jakoś te techniki trzeba użyć w grze 
Silniczek jak na pierwsze linie kodu działa nieźle, choć mam problemy ze skakaniem, ale tylko idąc w lewą stronę ekranu (być może to wina jakieś skrótów klawiszowych w komputerze), ogólnie rzecz biorąc jak na tech-demo wygląda naprawdę przyzwoicie!
Silniczek jak na pierwsze linie kodu działa nieźle, choć mam problemy ze skakaniem, ale tylko idąc w lewą stronę ekranu (być może to wina jakieś skrótów klawiszowych w komputerze), ogólnie rzecz biorąc jak na tech-demo wygląda naprawdę przyzwoicie!
Skoro jesteś tak zdeterminowany i ciągnie cię do RCR, to można zrobić coś na jego wzór,
ale byłbym raczej za jakąś oryginalną fabułą.
Nawet wpadł mi pomysł, żeby stworzyć jakiś wątek z gangiem, którego członkami byliby użytkownicy tego forum.
Co do silnika to jak dla mnie jest w porządku, nie mam zastrzeżeń.
U mnie wszystko śmiga jak należy, jeśli chodzi o funkcjonalność klawiszy.
ale byłbym raczej za jakąś oryginalną fabułą.
Nawet wpadł mi pomysł, żeby stworzyć jakiś wątek z gangiem, którego członkami byliby użytkownicy tego forum.
Co do silnika to jak dla mnie jest w porządku, nie mam zastrzeżeń.
U mnie wszystko śmiga jak należy, jeśli chodzi o funkcjonalność klawiszy.
A ja będę Bossem
Jak coś to mogę podrzucić grafikę do jednej postaci 
Oczywiście, że chciałem zrobić fabułę, inteligentnych graczy itp. Nawet napisanie takiego silnika zajmuje wiele czasu.
Haha, zaraz tam bossem
Nie wiem, czy to dobry pomysł - niektórzy użytkownicy mogliby czuć się zdyskryminowani przez to, że występują wcześniej w grze (a co za tym idzie - są słabsi) lub przez wygląd. Chyba że każdy sam zaprojektuje swojego boss'a 
Haha, zaraz tam bossem
Stworzenie samego siebie raczej nie powinno być problemem dla nikogo, bo postacie nie są zbyt złożone.
A jeśli chodzi o kolejność to jest parę wyjść:
1. Puścić wszystkich na raz do walki jako randomy pod rozkazami wodza Rob3rta
;
2. Przy otwartym świecie, spotykanie danych osób w danym miejscu, czyli w zależności od wyboru drogi przez gracza, natrafi się na daną personę (można też stworzyć grupy 2-4 osobowe w jakiejś miejscówce by za dużo lokacji nie tworzyć);
3. Jakoś rozwiązać fabularnie kolejność, łamiąc schemat: słabizna->...->koks;
4. Zgodzić się na wolę twórcy i cieszyć się, że się w ogóle zaistniało w grze
.
A jeśli chodzi o kolejność to jest parę wyjść:
1. Puścić wszystkich na raz do walki jako randomy pod rozkazami wodza Rob3rta
2. Przy otwartym świecie, spotykanie danych osób w danym miejscu, czyli w zależności od wyboru drogi przez gracza, natrafi się na daną personę (można też stworzyć grupy 2-4 osobowe w jakiejś miejscówce by za dużo lokacji nie tworzyć);
3. Jakoś rozwiązać fabularnie kolejność, łamiąc schemat: słabizna->...->koks;
4. Zgodzić się na wolę twórcy i cieszyć się, że się w ogóle zaistniało w grze