Forumowa gra
Forumowa gra
Forum jest właściwie nieaktywne. Z pewnością wielu z chęcią zagrałoby w nową grę z Kunio w roli głównej. Niestety napisanie nawet prostej gry zajmuje sporo czasu, przez co się zniechęcamy i porzucamy nasze projekty.
By temu zapobiec, stworzymy grę wspólnymi siłami. Musimy wymyślić coś prostego, a zarazem grywalnego.
W grze będą występować oryginalne postacie z Technosa, ale możemy również dodać osoby, które tę grę tworzyły (np. jako bossów).
Zależy mi głównie na pomocy przy grafice. Kodowanie raczej nie sprawia mi problemu. Druga sprawa to motywacja. Im więcej będzie osób w projekcie, tym szybciej coś powstanie.
Co Wy na to? Ktoś się na to pisze?
By temu zapobiec, stworzymy grę wspólnymi siłami. Musimy wymyślić coś prostego, a zarazem grywalnego.
W grze będą występować oryginalne postacie z Technosa, ale możemy również dodać osoby, które tę grę tworzyły (np. jako bossów).
Zależy mi głównie na pomocy przy grafice. Kodowanie raczej nie sprawia mi problemu. Druga sprawa to motywacja. Im więcej będzie osób w projekcie, tym szybciej coś powstanie.
Co Wy na to? Ktoś się na to pisze?
Re: Forumowa gra
Zastanawiam się w jakim stopniu nasza pomoc mogła by przyśpieszyć stworzenie jakiejkolwiek nowej gry, skoro i tak praktycznie całość zależała by od Ciebie
Ale mniejsza o to...
Wychodzisz z tematem, w którym spróbujemy stworzyć coś nowego, prostego i jednocześnie grywalnego. Od razu mówię: piszę się na to
Na początku musimy wymyślić na czym ta prosta gra mogła by polegać, by przykuć do monitora na trochę dłużej. I tu przypomniał mi się słynny IcyTower... Może by zrobić coś w tym stylu?
Mój pomysł wyglądał by tak: Przenosimy akcję ze skoków w górę, na bieg poziomo - coś na wzór sprintu z płotkami w "Bikkuri Nekketsu Shinkiroku: Harukanaru Kin Medal", z tym że pojedynczo, z automatycznie przewijanym ekranem i po za bieżnią - jakieś lokacje ulicy itp. Żeby nie komplikować rozgrywki, bieg możliwy był by tylko w lewo/prawo (bez góra/dół), do tego przyciski skok i turlanie się/wślizg. Po drodze porozstawiać jakieś skrzynki, kosze, barierki itp. Gra mogła by odliczać czas i co kilkadziesiąt sekund przyśpieszać tempo przewijania ekranu. Każda sekunda oczywiście była by punktowana do Hi-Score. Można by się pokusić o losowe wyświetlanie obiektów, a jak nie, to po prostu zrobić kilka dłuuugich lokacji, na tyle długich, by nie dało się ich ukończyć - ekran przewijał by się już na tyle szybko, że czas na reakcję był by absurdalny
Dla smaczku dodać intro z malutką fabułą przedstawiającą cel gry, którym jest... ucieczka przed złymi dresiarzami by nie dostać wpier**l
z lewej strony przewijanego ekranu można by dać stałą animację, że biegnie za nami jakaś grupka złych ludzików. Wraz z biegnącym czasem i przyśpieszającym tempem, grupa goniących mogła by się powiększać tak by zajmowała co raz więcej ekranu. Nieutrzymanie tępa i wpadnięcie do tej grupy oznaczał by koniec gry. Dodatkową opcją mogła by być tabela internetowego Hi-Score, by porównywać wyniki z innymi graczami.
Co Wy na to? Wydaje mi się, że pomysł był by trafiony w dziesiątkę. Już na starcie gra by oferowała ciekawą rozrywkę, a z czasem można by robić update takie jak nowe plansze, nowe charaktery, nowe przeszkody itp.
A no i osobiście mogę zająć się grafiką.
Wychodzisz z tematem, w którym spróbujemy stworzyć coś nowego, prostego i jednocześnie grywalnego. Od razu mówię: piszę się na to
Mój pomysł wyglądał by tak: Przenosimy akcję ze skoków w górę, na bieg poziomo - coś na wzór sprintu z płotkami w "Bikkuri Nekketsu Shinkiroku: Harukanaru Kin Medal", z tym że pojedynczo, z automatycznie przewijanym ekranem i po za bieżnią - jakieś lokacje ulicy itp. Żeby nie komplikować rozgrywki, bieg możliwy był by tylko w lewo/prawo (bez góra/dół), do tego przyciski skok i turlanie się/wślizg. Po drodze porozstawiać jakieś skrzynki, kosze, barierki itp. Gra mogła by odliczać czas i co kilkadziesiąt sekund przyśpieszać tempo przewijania ekranu. Każda sekunda oczywiście była by punktowana do Hi-Score. Można by się pokusić o losowe wyświetlanie obiektów, a jak nie, to po prostu zrobić kilka dłuuugich lokacji, na tyle długich, by nie dało się ich ukończyć - ekran przewijał by się już na tyle szybko, że czas na reakcję był by absurdalny
Co Wy na to? Wydaje mi się, że pomysł był by trafiony w dziesiątkę. Już na starcie gra by oferowała ciekawą rozrywkę, a z czasem można by robić update takie jak nowe plansze, nowe charaktery, nowe przeszkody itp.
A no i osobiście mogę zająć się grafiką.
Oczywiście możemy wybrać jakiś wspólny język programowania i spróbować napisać coś razem. Ale z tego co wiem, nikt stąd nie jest dobry w programowaniu. Wasza pomoc przyspieszyła by bardzo produkcję - to właśnie grafika (u mnie) zajmuje najwięcej czasu podczas tworzenia (te wszystkie kierunki, animacje, itd.). No i jak już wspominałem - motywacja. Jak np. ktoś wrzuci na forum obrazek z nowym "stage'm", to zmotywuje mnie to do zrobienia go.Rob3rt pisze:Zastanawiam się w jakim stopniu nasza pomoc mogła by przyśpieszyć stworzenie jakiejkolwiek nowej gry, skoro i tak praktycznie całość zależała by od CiebieAle mniejsza o to...
Pomysł na grę całkiem niezły! Osobiście zrobiłbym również graczy komputerowych, a w późniejszych wersjach możliwość gry multiplayer - nie ma to jak rywalizacja, prawda?
Dzięki za odpowiedź. Czekam na opinie pozostałych użytkowników
- Andrzej560
- Moderator
- Kontakt:
Ja moge pomoc w sferze programistycznej (chyba, że uzywasz G Factory to odpada, bo sie tym nie bawie, ale w takim wypadku moge zaprojektowac w pseudokodzie jakies algorytmy)
Pomysl całkiem ciekawy, ale zastanawiam się... w takim wypadku raczej możliwymi guzikami akcji były by tylko skok i turlanie ewentualnie zmiana predkosci, bo jakos nie wyobrazam sobie, zeby podczas biegu postać mogła zawracać
Pomysł Roberta i rozwinięcie Kuby to całkiem dwa różne światy. Robert proponuje typową grę Arcade, w której liczą się głównie punkty. Kuba natomiast proponuje już gre sportową, w której byłby możliwy multiplayer. Jakoś osobiscie nie widze w tym kilku graczy, więc bardziej pasuje mi pomysł Roberta.
Wywalenie wściekłych dresiarzy i wstawienie konkursu mogłoby ulepszyć gre.
Widziałbym to w ten sposób, że główny bohater staje do rywalizacji o tytuł najszybszego. Bierze więc udział w ulicznych wyścigach sprinterów.
TRYB ARCADE
Biegniemy jak najdalej i zbieramy punkty, pierwsze potknięcie to koniec gry
TRYB HISTORIA
Liczba etapów w grze: 5
Liczba żyć: 3
Dla gry znaczenie miałyby:
Punkty - nasz wynik: przebiegnięta trasa, zdobyte po drodze bonusy
Energia - powiedzmy 8 prostokącików
Czas - czas, w jakim musimy ukończyć wyścig
Prędkość - szybkość z jaką porusza się nasza postać wyrażona też w jakichś prostokącikach, broń Boże nie w km/h - to nie jest jakiś samochód.
Nasza postać cały czas biegnie, aby +/- jej prędkość należy odpowiednio nacisnąć dwukrotnie prawą/lewą strzałke
Nasza postać potrafi również skakać oraz turlać sie.
Oczywiście możemy stosować różne kombinacje, które są niezbędne dla ukończenia planszy jak np skok przy dużej wysokości a potem turlanie+dół skutkowało by "zamianę w kaczke" i możliwość odbicia sie od wody (chodzi ofc o poze, nie o zmiane w zwierzaczka
)
Albo skok a potem skok + dół skutkowało by twardym lądowaniem rozwalającym kamienie, jednakże jak nie trafimy w kamienie, to możemy sie 'zakopac' na kilka sekund...
Jak sie zmieścimy w czasie to dostajemy bonus za niewykorzystane sekundy i idziemy dalej, jak nie to strata życia i restart
Ofc bonusy takie jak energia (żarcie), dodatkowe sekundy (klepsydry), punkty (skarby)
Pomysl całkiem ciekawy, ale zastanawiam się... w takim wypadku raczej możliwymi guzikami akcji były by tylko skok i turlanie ewentualnie zmiana predkosci, bo jakos nie wyobrazam sobie, zeby podczas biegu postać mogła zawracać
Pomysł Roberta i rozwinięcie Kuby to całkiem dwa różne światy. Robert proponuje typową grę Arcade, w której liczą się głównie punkty. Kuba natomiast proponuje już gre sportową, w której byłby możliwy multiplayer. Jakoś osobiscie nie widze w tym kilku graczy, więc bardziej pasuje mi pomysł Roberta.
Wywalenie wściekłych dresiarzy i wstawienie konkursu mogłoby ulepszyć gre.
Widziałbym to w ten sposób, że główny bohater staje do rywalizacji o tytuł najszybszego. Bierze więc udział w ulicznych wyścigach sprinterów.
TRYB ARCADE
Biegniemy jak najdalej i zbieramy punkty, pierwsze potknięcie to koniec gry
TRYB HISTORIA
Liczba etapów w grze: 5
Liczba żyć: 3
Dla gry znaczenie miałyby:
Punkty - nasz wynik: przebiegnięta trasa, zdobyte po drodze bonusy
Energia - powiedzmy 8 prostokącików
Czas - czas, w jakim musimy ukończyć wyścig
Prędkość - szybkość z jaką porusza się nasza postać wyrażona też w jakichś prostokącikach, broń Boże nie w km/h - to nie jest jakiś samochód.
Nasza postać cały czas biegnie, aby +/- jej prędkość należy odpowiednio nacisnąć dwukrotnie prawą/lewą strzałke
Nasza postać potrafi również skakać oraz turlać sie.
Oczywiście możemy stosować różne kombinacje, które są niezbędne dla ukończenia planszy jak np skok przy dużej wysokości a potem turlanie+dół skutkowało by "zamianę w kaczke" i możliwość odbicia sie od wody (chodzi ofc o poze, nie o zmiane w zwierzaczka
Albo skok a potem skok + dół skutkowało by twardym lądowaniem rozwalającym kamienie, jednakże jak nie trafimy w kamienie, to możemy sie 'zakopac' na kilka sekund...
Jak sie zmieścimy w czasie to dostajemy bonus za niewykorzystane sekundy i idziemy dalej, jak nie to strata życia i restart
Ofc bonusy takie jak energia (żarcie), dodatkowe sekundy (klepsydry), punkty (skarby)
A po co? Moim zdaniem wystarczyła by rywalizacja na punkty w tabeli Hi-Score. Jakoś nie widzi mi się, żeby po napradę szybko przewijającej się planszy skakało więcej postaci.Km93 pisze:Pomysł na grę całkiem niezły! Osobiście zrobiłbym również graczy komputerowych, a w późniejszych wersjach możliwość gry multiplayer - nie ma to jak rywalizacja, prawda?
Chodziło mi bardziej o to, że postać była by skierowana cały czas w jedną stronę, a przyciski lewo/prawo decydowały by o położeniu postaci na ekranie - jak w strzelankach samolotowych. Wykluczył bym zmianę prędkości, bo wtedy gra przestała by mieć sens - z sekundy na sekundę ma być co raz szybciej!Andrzej560 pisze:Pomysl całkiem ciekawy, ale zastanawiam się... w takim wypadku raczej możliwymi guzikami akcji były by tylko skok i turlanie ewentualnie zmiana predkosci, bo jakos nie wyobrazam sobie, zeby podczas biegu postać mogła zawracać
Tylko, że proponowanej przeze mnie grze plansze nie miały by końcaAndrzej560 pisze:Wywalenie wściekłych dresiarzy i wstawienie konkursu mogłoby ulepszyć gre.
Na początek nie skupiał bym się na kilku trybach, tylko na dopracowaniu jednego.Andrzej560 pisze:TRYB ARCADE
TRYB HISTORIA
Pomysły nieco absurdale w grze w której trzeba było by je wykonać w ułamek sekundyAndrzej560 pisze:możemy stosować różne kombinacje, które są niezbędne dla ukończenia planszy jak np skok przy dużej wysokości a potem turlanie+dół skutkowało by "zamianę w kaczke" i możliwość odbicia sie od wody (chodzi ofc o poze, nie o zmiane w zwierzaczka)
Jak najbardziej!Andrzej560 pisze:Ofc bonusy takie jak energia (żarcie), dodatkowe sekundy (klepsydry), punkty (skarby)
Re:
Z tego co widzę to "bawisz się" w Game-makerze. To zbyt wiele nie zmienia. Myślałem o pythonie.Andrzej560 pisze:Ja moge pomoc w sferze programistycznej (chyba, że uzywasz G Factory to odpada, bo sie tym nie bawie, ale w takim wypadku moge zaprojektowac w pseudokodzie jakies algorytmy)
Takie gry Arcade szybko się nudzą i nie chce się dalej grać. A można by potem zrobić możliwość gry przez net. Turniej w nową grę mógłby być ciekawy.Andrzej560 pisze: Pomysł Roberta i rozwinięcie Kuby to całkiem dwa różne światy. Robert proponuje typową grę Arcade, w której liczą się głównie punkty. Kuba natomiast proponuje już gre sportową, w której byłby możliwy multiplayer. Jakoś osobiscie nie widze w tym kilku graczy, więc bardziej pasuje mi pomysł Roberta.
Ciekawy pomysł.Rob3rt pisze:Tylko, że proponowanej przeze mnie grze plansze nie miały by końcaAndrzej560 pisze:Wywalenie wściekłych dresiarzy i wstawienie konkursu mogłoby ulepszyć gre.
Mam nadzieję, że ktoś jeszcze się wypowie
- Andrzej560
- Moderator
- Kontakt:
@UP: Gry Arcade sie nie nudzą, dowodem na to jest triumf takich gier na nowych platformach. Dla mnie absurdalną rzeczą robić jakieś kosmiczne rzeczy w prostej grze. Sporo gier miało potencjał, a zostało uśmierconych przez właśnie takie 'ulepszenia'. A jakoś nie widze w tym rywalizacji przez neta.
Dobra Panowie... Nie ma co wymyślać i przekładać na potem. Robimy tą gierkę arkade, kórą przedstawiłem? Ogólny zarys mamy, resztę myślę, że zrobi się w trakcie tworzenia.
Źle się wyraziłemAndrzej560 pisze:@UP: Gry Arcade sie nie nudzą, dowodem na to jest triumf takich gier na nowych platformach. Dla mnie absurdalną rzeczą robić jakieś kosmiczne rzeczy w prostej grze. Sporo gier miało potencjał, a zostało uśmierconych przez właśnie takie 'ulepszenia'. A jakoś nie widze w tym rywalizacji przez neta.
@Rob3rt: No myślę, że w dwie osoby wiele nie zdziałamy
Kuba, no to albo tworzymy coś prostego i grywalnego, albo coś rozbudowanego 
Co do gry w której głównym celem jest bicie rekordów: Andrzej ma racje, Ty Km93 chyba nie masz do czynienia z platformą mobilną jaką jest iPhone, bądź smartphone oparty na androidzie
JetPack, Rat on Skateboard, Line Runner, Ski-On-Neon... jest pełno prostych gier, w które chce się grać tylko po to, by pobić swój poprzedni rekord.
Co do gry w której głównym celem jest bicie rekordów: Andrzej ma racje, Ty Km93 chyba nie masz do czynienia z platformą mobilną jaką jest iPhone, bądź smartphone oparty na androidzie